måndag 30 april 2012

Valborg.


Jag älskar fåglar och fågelburar, men de hör inte ihop! En fågel har fått vingar för att flyga, inte att sitta i en liten bur för att roa oss. Gamla fågelburar är ändå så vackra och har ofta fina detaljer.





















Snart ska jag ut till "mina" fåglar där ute för att se om de har mat, det var tre minusgrader här i morse!
Det här är en kväll att tänka på alla djur som är rädda för ljudet av raketer. Så skönt om det bara vore ett par timmars smällande men tyvärr brukar det pågå längre. Min hund är inte rädd men jag är inte ute under den värsta tiden. Även hästägare brukar ha problem den här kvällen, Bethoven på hög volym i stallet kanske kan vara till hjälp.
Det blir nog en bra kväll för att grilla och senare värma sig framför brasan. Vad gör ni denna afton?

Jag vill önska alla en fin Valborg!
/Cia


lördag 28 april 2012

Smygpremiär!
























Idag kunde jag inte låta bli att släpa ut slagbordet till verandan och fika där för första gången! Det återstår att lägga en liten del av golvet, panel ska upp, massor att måla och dessutom är det papp för alla hål där fönstren ska sitta, därför är bilderna lite mörka. Tänk att det äntligen går att vara där ute, jag är så lycklig över min veranda!
























Fönstren kommer från en nedlagd bank i Hedemora och karmarna är nygjorda av snickaren. Det är åtta rutor och dessutom är de kopplade, jag vill ha in mycket ljus och det blir endast sextio cm panel under fönstren. Golv och väggar blir isolerade så att jag kan utnyttja verandan från tidig vår till sen höst.

Varma vårhälsningar från Cia ute på verandan!

torsdag 26 april 2012

Prima ballerina


Som liten flicka var min dröm att få ett par balettskor, där jag bodde fanns det inga att köpa och jag förstod att jag aldrig skulle få några. Det jag fick var ett par marinblå sockeplast! Jag kommer ihåg att jag stoppade in diverse hårda saker längst fram för att få dem att likna och fungera som balettskor. 
De här paret kommer frånVintagebynina.


Fantasin om att bli dansös försvann tidigt men jag har ändå alltid fascinerats av olika scenkläder med tillbehör. När min dotter var liten brukade vi gå förbi en butik på Hornsgatan där de sålde danskläder, så mycket fint det fanns och vi stannade ofta till vid deras skyltfönster.


Under de små svarta balettskorna står det Repetto, Rue De La Opera 77 Paris, de är endast ca 15 cm och sulan är sliten. Det gör nästan ont i mig, kanske har de tillhört ett litet barn som hellre haft ett par marinblå sockeplast. 
Men söta är de, jag köpte dem här.


Tack för alla vänliga, generösa och uppmuntrande kommentarer ni skickat, jag har läst dem med stor värme och glädje!  /Cia

tisdag 24 april 2012

Slut på tick, tack!


Tillslut gjorde jag det...plockade respektlöst sönder en väggklocka! Jag vet att jag aldrig klarar av att få ihop den igen med lod, snören, lite skruvar och annat jag inte förstår mig på. I stället för en väggklocka har jag nu tre delar och jag känner mig nöjd.
Intalade mig själv att det är bättre att se än höra det vackra urverket, att urtavlan var svår att se innanför det ojämna glaset, ja lite i alla fall.


Och själva skåpet, det är så fint och ska bli ett kryddskåp så snart jag satt i hyllor.


Voila! Skåpet i sin helhet som får förbli orört när det gäller färg.

Önskar Er en fin dag, kanske solen visar sig!

söndag 22 april 2012

Sköna Söndag.


Söndagar brukar jag njuta med extra lång tid för frukost. Det händer att jag även läser tidningen, något jag aldrig hinner en vanlig vardag morgon. 
Det är en grå söndag men det gör inget, det är ju snöfritt!
(Igår morse vaknade jag av plogbilen!!)



Fåglarna är vakna tidigt på morgnarna och med alla bakslag i vädret har det gått åt stora mängder fågelmat, 20 kg fågelfrön räcker lite mer än en vecka! Det är som om hela Dalarnas fågelbestånd har hittat hit, men jag blir belönad med enorm fågelsång. I fjol satte jag upp massor av fågelholkar i varierande storlekar och några är redan upptagna, kul! 

Söndagar blir det oftast längre promenader med hunden, vi går förbi fina gårdar och några av alla hästarhagar som finns i byn. Sommarfolket brukar komma till Valborg så snart är de här igen. Jag tycker det är mysigt när det ryker ur skorstenarna och det lyser i fönstren igen. Jag välkomnar dem för då är det vår på riktigt. 



Önskar er en fortsatt fin söndag!
Cia

torsdag 19 april 2012

Kristallen den fina.


Efter det här inlägget har ni säkert räknat ut att jag är smått galen i kristallkronor. Jag vet inte vad det är som fascinerar mig, men jag gillar verkligen de olika slipningarna, ljusets brytningar och kombinationen   mellan mässingstommen och de skira prismorna.

Kristallkronan i burspråket genom en liten spegel från Indiska


Kronan till vänster är den första kristallkronan jag köpte, den hänger i matrummet. Den till höger är större och har enormt vackra färgspektrum i solsken eller med tända stearinljus. Det finns bara en nackdel med dessa lampor, det är rengöringen!


Den här lilla blev jag tipsad om av en vän som vet min last, några stavar är trasiga och några ligger i en kartong i väntan på ny järntråd så att de sedan kan hängas upp säkert.

Har ni någon last som är svår att motstå?

tisdag 17 april 2012

Tankar under promenaden.


Den här promenadvägen går vi nästan varje dag, året om år efter år, min älskade hund och jag. Han blir tio år i november så det har blivit många vändor.


Vi går förbi den här gamla ladugårdslängan som är uppmurad av slaggsten. Från början när vi gick här var taket trasigt och förfallet gick därför snabbt, hela överdelen med takstolar och pärttak är nu borta. 
Även mellanväggarna har gett vika och idag finns inga rester kvar av bås eller annan inredning.
Stenväggarna har börjat rasa och naturen tar över mer och mer.


Det är vackert men tragiskt.


Så kommer mina tankar. Om jag tagit med mig några stenar varje gång jag gått förbi under mer än tio år, hur mycket av byggnaden skulle finnas hemma hos mig då? Skulle jag ha ett lagom stort orangeri med dessa vackra stenar? 
Är det stöld att ta lite då och då? Är det stöld att ta något som ingen bryr sig om?
Jag vet att det är så, jag äger inte denna ruin. Så synd att det inte stod på min gård, jag skulle ha uppskattat och räddat det som fanns kvar. Jag skulle ha ett jättestort orangeri! I min fantasi är i alla fall ruinen min!

Här är marken vit igen men fåglarna vet att det vår, jag hör massor av fågelkvitter.
Ha det bra goa vänner,
Cia

söndag 15 april 2012

Nya krukväxter.


När jag var till Säter köpte jag några växter hos Melinda, förutom inredning har hon nu även krukväxter. Gissa om jag blev glad när jag äntligen hittade sophora! Det är den jag planterat i järnurnan, jag vet nu att det uttalas sofora och att växten ursprungligen kommer från Nya Zeeland.
Den andra blomman är någon slags variant på plättar i luften. Jag kommer inte ihåg vad den hette för jag var så fokuserad på den första.


Nu laddar jag för en ny vecka, jag måste säga att det tar emot lite och så brukar det vara efter en längre ledighet. Men jag vet också att när jag väl är igång så tänker jag inte mer på det.

Tack för alla kommentarer, jag blir så glad och uppskattar dem verkligen!

Ja, det är bara att önska oss en bra start på veckan, eller hur?!
Varm kram från mig,
/Cia

fredag 13 april 2012

Min lilla vagn.


Efter handfatet och kristallkronan är den här lilla vagnen mitt bästa fynd hittills i år!
Jag tycker färgen är så fin och vagnen är lagom stor, bara 90 cm lång och 45 cm bred. Det finns alltså plats för att ha den inne och förvara extra kuddar och quiltar i den. Naturligtvis har katten lagt beslag på vagnen men det finns plats för henne också.

Alla detaljer som hjulen, dragkäppen och korgflätningen är så fint gjorda. Bilderna går att förstora.
Skåpet och vagnen har exakt samma gröna färg, en färg som tydligen varit populär tidigare.


Då har vi fredag och jag ska ta mig en tur till Säter idag. Jag ska besöka butiken Mig och Alice, där hos Melinda finns det alltid något fint som lockar!

Trevlig helg önskar jag Er!
/Cia

onsdag 11 april 2012

Kristallkronan är på plats.


Nu har jag putsat prismor och säkrat några genom att böja till tråden lite extra, alla prismor finns och är oskadade, otroligt med tanke på att kronan varit med över hundra år!



 Häromkvällen såg jag att stommen är hjärtformad, det passar väl bra i ett sovrum! 


Det sista jag ser innan jag släcker för kvällen är den fina kronan. Jag har sovmorgnar den här veckan och det betyder att det finns tid till att bädda sängen, känner knappt igen den...

Önskar er en skön mitt i veckan dag! 
Cia

tisdag 10 april 2012

Grå/beige tisdag.

Idag känner jag mig lite avdankad efter påsken, det blev nog lite för mycket mat och godis...Det skulle behövas hårt kroppsarbete i trädgården men vädret kan inte locka ut mig till det. Hunden behöver promenader så det får räcka. Jag vet att när jag väl är ute så känns allt bra.


Men först lite inomhusjobb!
Bellman får nog dra ett par häftiga riff på sin luta för att väcka mig så att jag börjar spira som myrsinen bakom fågelburen.
Gissar att många jobbar idag, vad gör ni en sådan här dag?
/Cia



lördag 7 april 2012

Glad Påsk!



Så blev det påsk med ledighet och jag njuter! Fram med tuppen, riset, lite dun och ägg. Till detta god mat och gott vin. Att få vakna med solen som skiner och kunna ta längre promenader i skogen med hunden. Och så allt fågelkvitter därtill, visst är det härligt!
Idag blir det en tur utanför kommungränsen, kanske något loppisbesök och sen hem för att invänta snickarn på tisdag.
Må så gott!
/Cia

onsdag 4 april 2012

Pippi på att spara.


Snart är det ledighet och jag längtar, vi är säkert många som behöver lite vila från arbetet nu.
Det har varit en intensiv period och hela mitt hem är eftersatt när det gäller ordning och reda, tvätt, post och allt det andra. Påskpyntat? Nej inte det minsta, än så länge. Fågeln får vara mitt påskpynt här på bloggen. Den finns på en gammal avlägsen släktings cittra. Är det någon som någonsin spelar det instrumentet nuförtiden!? Jag fick cittran när jag var ganska liten, släktingen hade sedan länge emigrerat till Amerika. Förmodligen har jag spelat intensivt för bara de grövsta strängarna finns kvar. Tänk ändå att jag släpat med mig instrumentet under alla år, varför då? För att jag gillar fågeln och instrumentet i sig, jag har ingen aning om hur det ska låta när någon som kan spelar.



Till kristallkronan jag köpte på auktion hörde två vägglampetter, eller rättare sagt, de kom från samma ställe. Men det är dumt att skilja något åt, eller vad är det de säger på antikrundan...ja ni förstår vad jag menar. De är från samma tid men har en annan form på prismorna, jag tycker även de här är fina. Det får bara inte bli för mycket av glitter och prål, det gäller att placera dem på rätt. I framtiden kommer de att få förgylla vistelsen i badrummet.

Blåkulleberget syns från mitt köksfönster, det är faktiskt sant, jag ser när ni passerar och jag står beredd att ansluta mig!
Glad Påsk!
/Cia

söndag 1 april 2012

April, april!


God morgon denna kalla 1:a april!

Roligt att så många ville delta i min första utlottning! Då firade jag att besökstalet hade passerat 10 000, nu är siffran snart uppe i 12 000 besök, helt otroligt!
Tack alla som deltagit i tävlingen!

Jag har klippt ut små lappar med siffror, vikt ihop, skakat om och dragit en lott. Vinnaren blev nummer 2! Grattis Kristina med bloggen Hem till gården Hällekil Där Väst!  Lådan är Din!!
Besök gärna hennes fina blogg.
Kristina, maila mig din adress så skickar jag den på måndag.  gamlaaffaren@gmail.com



Just nu är det mycket på jobbet så det blir ett kort inlägg med bild på pappersfåglar och hjärtan på tråd, återigen lite färg. Det vita utanför fönstret vet jag inte riktigt vad det är (!) men det fanns en hel av det i går morse.....


Efter Påsk kör snickaren igång med verandan igen. Den svarta vindpappen har gjort det så mörkt inne, jag var bara tvungen att göra "lite" hål så att ljuset kan komma in. Det känns genast mycket bättre.

Må så gott!  /Cia