tisdag 21 maj 2013

Vindruvor.


Att odla vindruvor skulle vara exotiskt. Jag vill pröva och har hört att det finns härdiga sorter.


Är det någon därute som har erfarenheter av egna rankor, gärna då någon sort som klarar zon 4. Kanske du till och med har ätit dina egna druvor!

 Önskar er en bra fortsättning på veckan!

17 kommentarer:

Huset bakom lindarna sa...

När vi köpte vårt hus för snart tolv år sedan fanns här en gammal vinranka. med åren har den blivit gigantisk och vi får massor med druvor. De är blå till färgen och mycket goda att äta. jag hade ett inlägg med bilder på dem i min blogg i september 2012. Vi bor ostkusten norr om Västervik, så här har vi gynnsamt klimat för druvor. Vet tyvärr inte namnet på dem. Kram/Finas mammis

Vardag och flärd sa...

Jo, det finns en sort som ska klara sig fint i växthus och som ger söta, goda druvor, har smakat dem. Tyvärr vet jag inte vad de heter men det måste gå att få reda på, ska se om jag kan hitta nåt.
Ha det fint!
Kramar Eva

Snäckskalsdalen. sa...

Det är fint med vinrankor men eftersom det är lite si och så med solen och värmen i vårt land så har jag vildvin istället! Blir ju inga vindruvor direkt men bladen är så fina och på hösten när dom glöder i rött är dom ljuvliga!

Jag minns när man var med till kartrummet (tror jag det kallades) och fick hämta in planscher till lektionerna i småskolan! Där fick man även sin poliospruta, inget pjåsk där inte med sterila miljöer och grejer!

Agneta kram

Ewa`s Galleri sa...

Vlken fin planch på druvorna
Grannen har alldeles full med vindruvor
Själv har jag aldrig provat
Ha en skön kväll

Fint o Fult sa...

Vi har ju turen att bo i zon 1 så här odlas druvor läng husväggen och det blir väl mest lite sura kan jag tycka :) En jag känner har en gammal vinstock i ett växthus och dom druvorna blir fantastiskt goda, stora, söta blå druvor! Jag tror det finns en riktigt tålig sort som heter något med Nordica, kolla upp den med växthandlaren. Även om druvorna inte blir världens godaste här hos oss så är det fantastiskt vackert!
Lycka till, kram Monica

Yvonne sa...

Jag hade en grön druva när vi bodde i Finngården. Men den hade jag i växthuset. Den växte så det knakade. Den fyllde hela vårt ganska stora växthustak. Gröna lite sura druvor.
Den heter staketdruva och kommer från Estland. Den tål vårt klimat och kan odlas på friland.
Jag gillar din roliga katt.
Hälsningar Yvonne

Tidevarf sa...

Fin plansch och visst vore det härligt att ha egna druvor.
Du verkar fått några tips redan. Kul!
Sedan så förvånade det inte mig att just du förstod min bildserie för precis så som du skrev så var mina tankar med.

Ha det fint
Anneli

Bellas Lantliv sa...

Jag har en sort som heter Nordica.
Bor också i zon 4. Har min i växthuset men den ska funka ute också.
Blå jättegoda druvor, fick en riktigt stor skörd förra året.

Vit Hortensia sa...

Åh vad jag skrattar åt dina kommentarer på min blogg...Oiiii :D
Vindruvor skulle jag också vilja ha...och ett växthus att ha dem i! Kanske det blir så en dag...om man önskar det riktigt mycket :)
STOR kram till dig!
Birgitta

Cat sa...

Vilken fin skolplansch! Har hört att staketdruvor ska klara sig rätt bra även norrut. Men jag har tyvärr inte provat dem själv.
Ha de gott. Kram, Catarina

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ja men det skal gå fint med druer ! Jeg har hatt druer i flere år i drivhus . Vet om flere som har druer utenomhus også i en lun krok , så det skal gå fint , tenker jeg. Vet ikke hva mine het , men de er blå og jeg kjøpte drueplanten på Plantasjen. Lykke til ! Fin plansje har du selvfølgelig !!! Ja du , jeg ville gjerne flyttet til nabolaget ditt , men med en gubbjævel holdt jeg på å si , ååå jeg må le , jo så må vi nok vente noen år med det . Tja sånn ca. ti år. Det blir koselig ja. God kveld til deg ! Klem klem

VisaLiza sa...

Min morfar odlar egna vindruvor och bor i trakten runt Uddevalla. En bra bit från Berslagen förvisso, men det fungerar väldigt bra. Han började med en ranka för si så där 15 år sedan och nu är växthuset helt fullt av söta små vindruvor. Hoppas du hittar någon sort som passar hos dig. Kramar Liza

Anonym sa...

Det skulle onekligen vara fantastiskt att skörda vindruvor, men kanske inte helt enkelt.
Så fin plansch, du får njuta av den så länge.
Kram
AC

Blan betong och gammeldags pioner sa...

Halloj!!! Vilken läcker plansch...o ..det va ett tag sedan jag va inne på din härliga blogg så nu har jag läst i kapp..och jag säger bara jisses vilken härliga fynd o vilka härliga bilder du bjuder på Ha en fin fortsatt vecka kram från Maja

lisashus sa...

Vilken härlig plansch! Visst vore det härligt med egna vindruvor. Jag har aldirg odlat några själv, men torpgrannen har haft en druva som klättrade på hennes veranda som ligger i söderläge. De växte fint och det blev härligt mörkblåa klasar som jag fick smaka. Jag tror vi är i zon 3.
Säkert får du bra tips här!
Kram
Lisa

Monika sa...

Hej!

Tyvärr kan jag inte vara till någon hjälp då det gäller den saken. Din plansch är iaf jättefin!

Vilken söt katt! Den skulle säkert berätta ALLT som hänt under tiden du varit borta :o)

Jag njuter av allt vackert du planterat. Vilken varm o go Sommarkänsla dina bilder sprider :o)

Må så gott!
Kram
Monika

Anonym sa...

Hej!
Jag är dalkulla precis som du, jag har haft en vinranka i 13 år. Den har tagit stryk i vinter, men den lever fortfarande i alla fall. Jag har den i ett växthus, men utan värme så på vintern är det lika kallt som ute. Sorten kallas staketdruva om den har någon annan beteckning också det vet jag inte.
Jag har skördat massor av blå druvor. Varje vinter beskär jag den annars skulle den glatt ta över hela växthuset.
Stina