torsdag 9 augusti 2012

Märkduk.

( duken är inte smutsig, det är golvbrädorna som lyser igenom!)

Gamla textilier har alltid intresserat mig. Den här vackra märkduken köpte jag från Fågel Blå, den är så välgjord och med baksidan nästan lika fin som framsidan. 


Märkdukar var en flickas övningsduk och mönstersamlig med prov på olika alfabeten, monogram, siffror, figurer, motiv och bårder. 
Visst tickar våra hjärtan igång när vi ser en gammal särk, örngott eller lakan som är märkt med ett fint monogram!


Märkduken ska förgylla mitt arbetsrum där jag har symaskin och lite (lögn!) annat textilt material och redskap. Jag tycker inte tiden räcker till att sitta där så mycket som jag skulle vilja. Har du någon favorit när det gäller textilt skapande? Sömnad, väva,virka, sticka, brodera, nålbinda, tova, makramé, knyppla, språnga, spånad,färga mm. Blev ni imponerade av mina textila kunskaper?  Då ska ni veta att jag vid ett tillfälle lade upp ett par byxor med häftpistol!

Önskar er fina dagar!

14 kommentarer:

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Hahahaah, underbart...häftpistol!!
Men den märkduken är alldeles fantastisk, tänk va de skulle igenom "på den tiden"!

Ha en finfindag på syrummet!

KLem ANna

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Haha jeg må le av deg , du er så morsom og rett frem. Nydelig !! klem

Designe sa...

Oj så fint! Jag älskar oxå sånt! Glömde förresten kommentera häromdagen när du var ute och körde när det var så mkt grodor. det har jag oxå varit med om en regnig, mörk sommar/höstkväll. Det var jättehemskt att köra för hur jag än körde så körde man ju på grodor/paddor. Kändes som i en skräckfilm, typ att snart börjar de ramla ner från himlen..huu :)

Snäckskalsdalen. sa...

Ohh, jag trodde först du skulle ha försäljning av den fina märkduken här på bloggen, så jag kastade min in här och var på hugget! Jag skulle vilja ha en precis sådan här, men jag får kanske brodera en själv!
Väldigt, väldigt vacker!
Agneta kram

Katta sa...

Sååå otroligt fin!!! Jag har ju alltid hållit på med textil varit sömmerska i nästan hela mitt vuxna liv tröttnade ett tag så all sömnad höll på att stå mej upp i halsen och utbildade mej till florist i stället och insåg att sömnad är inte så dumt ändå :D Älskar ju att tova och sticka med, knypplade gjorde jag under min utbildning men lär inte göra igen. Skulle vilja bli en mästare på broderi och lära mej virka sen har jag alltid drömt om att växtfärga garn. La upp byxorna med häftpistol gjorde även min chef i en flott klädbutik jag jobbade i en gång i tiden så det funkar ;D
Kram Katta

Fågel Blå sa...

Kul att du är nöjd med den,,, det glädjer mej,
Gulliga du som nämner lilla mej på din blogg.
Jag är dålig själv på att handbrodera,, men jag avundas dom som kan.
Kanske därför jag älskar gamla textilier,,
Ler
Ha det så fint!
Kramar Kathrine

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det där med häftpistolen låter som min grej, eltape kan funka ett tag också...fniss. Din märkduk är mycket vacker, många små flitiga stygn i den.
Kramar
AnnaMaria

lisashus sa...

Åh, vilken fin märkduk! Ja, visst är det härligt med gamla textilier!

Själv har jag ingen textil förmåga, annat än att jag under en period i mitt liv stickade en massa lusekoftor med komplicerade mönster, men det var då det! Sen har det inte blivit så mycket stickande. Men det är väl annars det som ligger mej närmast.

Uppläggning med häftpistol låter ju häftigt - lite som jag också kan göra ibland!:)!!!

Du blev lite sugen på mina sirapskakor - jodå, dom ska man nog passa sej för de ger verkligen mersmak! Jag kanske lägger upp receptet, måste fråga min "källa" först!
Ha en fortsatt fin dag!
Lisa

Chokladvillan 1910 sa...

Haha alla sätt är bra utom de dåliga... Har en syvrå men när sitter jag där & är händig...aldrig typ...hehe
Viljan finns men that´s it !
Kram Anki

Vardag och flärd sa...

Underbar märkduk! Jag har letat länge utan att finna någon men jag har hittat några mönster så jag får nog sy en själv - trots att jag inte är en ung flicka!
Häftpistol, ha ha!
Ditt förra inlägg med spegeln är så vackert!
Ha det fint!
Kram Eva

Yvonne sa...

Märkduken är ju så vacker. Jag tycker också om att brodera. Har faktiskt provat på att göra en märkduk. Efter eget huvud. Men i jämförelse med din märkduk ser min klumpig ut.
Jaså du fållar byxor med häftpistol.
Där fick jag dagens dos av fniss.
Förresten heter din blomma sop-hora?
Hälsningar Yvonne

Maggi sa...

Oj vad underbart! Jag har i min ägo några gamla märkböcker som min mormor hade köpt i tidernas begynnelse. Jag tycker det är härligt att bläddra i dem. Men att få det överfört till tyg? Inget jag klarar av. Är analfabet i handarbete - tyvärr! Och byxor har jag fixat med dubbelsidig tape...höll en tid, inget jag rekommenderar ;)

Inka sa...

Hej, gumman!

Åh, vilken vacker märkduk. Vilket jobb. Jag har sett dessa förut men jag visste inte att det hette märkduk eller vad de användes till.
Javisst är det underbart med gamla textilier. Själv är jag mycket förtjust i gamla örngott med rött broderat monogram och även gamla vackra lakan och diskhanddukar. Helt underbart.

Ha en trevlig helg


Kram Inka

Gröna Anemone sa...

Vilken vacker duk! I like!
Lyckliga du som har en sådan dyrgrip.
Ha en skön helg!
Hälsningar
Annemo